Protejeaza-te impotriva SPAM-ului

Spam

Spam, mesaje de tip spam. Echivalentul electronic al mail-urilor nedorite este una dintre amenințările erei Internetului. Citește ghidul nostru despre pericole online și află cum să-ți menții căsuța de e-mail fără mesaje de tip spam.

Ce sunt mesajele de tip spam?

Mesajele de tip spam sunt email-uri anonime, nesolicitate – echivalentul corespondenței fizice nesolicitate. Aceste mesaje sunt trimise într-un număr foarte mare de către spammeri care astfel obțin avantaje materiale de la procentul redus de destinatari care răspund la aceste mesaje. Mesajele de tip spam sunt folosite și pentru phishing și pentru a răspândi coduri periculoase.

În ultimul deceniu, utilizarea și expedierea mesajelor de tip spam a evoluat semnificativ. În timp ce, inițial, mesajele de tip spam erau trimise direct către PC-ul utilizatorului și puteau fi blocatre ușor, în ultimii ani conexiunile Internet de mare viteză au permis spammerilor să trimită corespondență în masă fără costuri ridicate și extrem de rapid. Același rezultat l-a avut și descoperirea că modemurile utilizatorilor individuali pot fi accesate cu ușurință de orice persoană, de oriunde din lume, având în vedere că acestea nu sunt protejate deloc. Cu alte cuvinte, conexiunile la Internet ale utilizatorilor pot fi folosite pentru a trimite mesaje de tip spam într-un volum tot mai mare.

Aceasta era situația pâna în momentul în care producătorii de hardware au început să-și securizeze echipamentul și filtrele au devenit tot mai eficiente în ceea ce privește blocarea mesajelor de tip spam. Cu toate acestea, metodele și tehnicile spammerilor au evoluat continuu, nu numai în sensul trimiterii mesajelor de tip spam, ci și în privința răspunsului la filtre. Rezultatul este o continuă luptă între spammeri și cei care lucrează să îi împiedice, aceștia din urmă încercând să fie mereu cu un pas înainte.

Cum mă protejez împotriva mesajelor de tip spam?

  • Folosește cel puțin două adrese de e-mail. Folosește-ți adresa personală doar pentru corespondența personală și o altă adresă pentru înregistarea pe forumuri publice, camere de discuții, înregistrare pe liste de corespondență, etc.
  • Adresa ta privată trebuie să fie greu de ghicit. Spammer-ii folosesc combinații ale numelor, cuvinte și numere pentru a alcătui liste cu posibile adrese. Adresa ta personală nu ar trebui să fie formată doar din numele și prenumele tău. Fii creativ și personalizează-ți adresa de e-mail.
  • Gândește-te că adresa ta publică este doar o adresă temporară. În cazul în care este des utilizată pe Internet, există posibilitatea de a fi găsită relativ repede de către un spammer. Nu ezita să o schimbi frecvent.
  • Nu răspunde niciodată unui mesaj de tip spam. Majoritatea verifică primirea lor și jurnalele de răspunsuri. Cu cât răspunzi la mai multe mesaje, cu atât vei primi mai multe.
  • Nu accesa link-urile „dezabonare” din e-mail-urile care provin din surse suspecte. Spammerii trimit scrisori false de dezabonare în încercarea de a obține adrese de e-mail active. Dacă accesezi link-ul „Dezabonare” din aceste mesaje nu vei face altceva decât să mărești cantitatea de mesaje de tip spam primită.
  • Nu îți publica adresa privată pe resurse accesibile public.
  • Dacă trebuie să-ți publici adresa privată, maschează în așa fel încât să nu poată fi preluate de spammeri. „Joe.Smith@yahoo.com” este ușor de găsit, la fel ca și „J.Smith@yahoo.com”. Încearcă să scrii în schimb „Joe-dot-Smith-at-yahoo.com”. Dacă trebuie să-ți publici adresa privată pe un site web fă-o prin intermediul unui fișier grafic și nu într-un link.
  • Ia în considerare utilizarea mai multor adrese publice pentru a urmări ce servicii vând adresele tale de e-mail către spammeri.
  • Asigură-te că folosești cea mai recentă versiune a browserului tău de web și că toate pachetele de corecție a securității au fost aplicate.
  • Folosește o soluție anti-spam și deschide-ți conturi de e-mail doar la furnizorii care oferă filtrare spam.
  • In cazul în care adresa ta este descoperită de spammeri, schimb-o. Poate fi un inconvenient, dar astfel vei evita primirea de mesaje de tip spam – cel puțin pentru o perioadă!
  •  

    articol preluat de pe site-ul http://www.kaspersky.ro

Contactati-ne