Securizarea rețelei wireless

Dacă rețeaua wireless nu este securizată, un hacker poate intercepta cu ușurință datele pe care le trimiți sau primești sau poate accesa fișierele salvate pe PC – toate acestea fără a depune niciun efort.

De ce este necesară securizarea rețelei wireless?

În prezent, majoritatea PC-urilor au activat serviciul wireless: acestea permit conexiunea la Internet fără un cablu fizic de rețea. Beneficiul major, desigur, este acela că îți poți utiliza PC-ul oriunde, acasă sau la serviciu (atâta vreme cât se află sub raza de acțiune a routerului wireless). Cu toate acestea, există posibile riscuri pe care funcționarea rețelelor wireless le implică – aceasta în cazul în care nu îți securizezi rețeaua:

wireless-security

  •  Un hacker ar putea să intercepteze orice date pe care le trimiți sau primești
  •  Un hacker ar putea avea acces la rețeaua ta wireless
  •  O altă persoană ar putea restricționa accesul la Internet

Așadar, dacă rețeaua wireless nu este protejată, un hacker ar putea intercepta toate datele pe care le trimiți; ar putea accesa rețeaua și, deci, fișierele partajate ți-ar putea folosi conexiunea pentru a accesa Internetul – fapt important mai ales dacă există o limită de download a pachetelor de Internet și banda de rețea este „înghițită” de un hacker.

Pasi pentru securizarea retelei wireless:

1. Schimbă parola de administrator pentru routerul wireless. Este simplu pentru un hacker să găsească parola implicită a producătorului și să o folosească pentru a accesa rețeaua wireless. Evită folosirea unei parole care poate fi cu ușurință ghicită.

2. Alege sa ascunzi  SSID (Service Set Identifier), pentru a preveni anunțarea către ceilalți a prezenței dispozitivului wireless.

3. Activează criptările setărilor de conexiune: criptarea WPA2 este cea mai eficientă, dacă dispozitivul tău o acceptă (în caz contrar, folosește criptarea WPA).

4. Modifică denumirea implicită SSID a dispozitivului tău. Din nou, este simplu pentru un hacker să afle denumirea implicită și apoi să o folosească pentru a-ți localiza rețeaua wireless. Evită folosirea numelor care pot fi cu ușurință depistate.