Malware-ul cu tinta Android

Malware-ul care tinteste dispozitivele cu sistem de operare Android a inregistrat o evolutie incredibil de puternica in prima parte a acestui an, iar tendinta de crestere a numarului de amenintari se pastreaza.

Cu cat numarul de utilizatori ai unui sistem de operare este mai mare, cu atat creste si numarul de aplicatii malitioase. Este o realitate demonstrata deja de Windows si care exclude polemica pe marginea subiectului „OS-ul cutare este mai sigur”. Android-ul a castigat un numar imens de utilizatori in ultimii doi ani, iar evolutia OS-ul pare a fi de neoprit. De aici, si interesul hackerilor pentru exploatarea vulnerabilitatilor din sistemul de operare Google.

Potrivit companiei de securitate Trend Micro, in prima parte a lui 2013 (martie), Android-ul a „strans” nu mai putin de 500.000 de probleme de securitate. Si, ca sa va dati seama care este viteza de crestere a numarului de malware pentru acest sistem de operare, in iunie se ajunsese deja la cifra de 718.000 de alerte de securitate.

Numarul este incredibil de mare, iar cifra este cu adevarat alarmanta in contextul in care majoritatea vulnerabilitatilor si codurilor malitioase incearca sa fure parolele utilzatorilor, alte informatii personale, iar unele sa acceseze camera foto a terminalului cu Android.

Potrivit specialistilor Trend Micro, 44% din malware-ul Android operareaza prin abonarea utilizatorilor la servicii diverse, fara cunostinta acestora, iar 24% se ocupa cu furtul de date.

Sursa: Trend Micro