Un nou tip de malware blochează accesul la PC și cere utilizatorilor să plătească o taxă pentru a accesa informațiile, conform site-ului specializat de securitate it abuse.ch. Genul viruși care cer sume pentru deblocarea datelor au fost botezate general “ransomeware”. Aplicația malware, care se răspândește prin exploatarea unor vulnerabilități din browser sau prin plug-in-uri infectate, pretinde că este rezultatul activității poliției.

“PC-ul Dvs. este blocat. Ati incalcat Legea privind drepturile de autor”! Mesajul care a aterizat pe calculatoarele mai multor romani, venind din partea Politiei Romane si acuzandu-i de piraterie software, i-a facut pe unii sa bage mana in buzunar ca sa plateasca amenda.

Susține că utilizatorul a descărcat ilegal muzică sau filme și că acest computer este blocat pînă se plătesc “taxele legale”. Probabil că au și avut clienți păcăliți de aceste informații.

Aplicația cere utilizatorului să depună 50 de lire sterline,62 de euro sau 300 RON in varianta romaneasca, într-un cont, după care i se eliberează utilizatorului un cod de deblocare. Din păcate pentru cei păcăliți, nu cred că plata îi va scăpa de problemă. Sau îi va scăpa doar temporar, după care pirații internetului vor reveni cu noi solicitări.

Aplicația malware  a fost detectată în Germania, UK, Franța, Elveția, Austria și Olanda si Romania, dar se răspândește rapid.

NU VA LASATI PACALITI  ! Solutia de protejare este folosirea unui program antivirus actualizat. In cazul in care detectati infectarea sistemului dumneavoastra, va stam la dispozitie pentru devirusarea acestuia.

UTILITAR STERGERE VIRUS