Protejeaza-te pe Facebook

Facebook este cea mai mare retea sociala din lume, cu peste un miliard de utilizatori, iar timpul mediu lunar petrecut de un utilizator aici este de peste sapte ore. In acest context, Facebook este mana cereasca pentru hackeri.

In Romania exista aproape sase milioane de utilizatori ai retelei sociale Facebook.

Cum-te-poti-proteja-de-virusi-pe-Facebook

Tot mai des apar rapoarte din partea producatorilor de solutii de securitate cu privire la pericolele cu care se confrunta acesti utilizatori, cu privire la virusii care circula prin retea.

In cel mai rau scenariu, utilizatorii isi pot pierde date confidentiale de pe calculator, dar daca se ghideaza dupa cateva principii de baza pot evita cu usurinta orice fel de probleme informatice pe Facebook.

Iata care sunt precautiile principale pe care trebuie sa le respectati pe Facebook:

1. Atentie la reclame

Nu faceti click pe orice reclama pe care o vedeti afisata pe contul de Facebook. De regula, Facebook scoate in fata reclame personalizate, in functie like-urile pe care le acordati, in functie de activitatea in retea.

Reclamele care iti spun ca ai castigat un iPhone 5 si ca poti sa intri in posesia lui cu un simplu click ar trebui sa dea de banuit oricui.

2. Atentie la recomandarile prietenilor

Facebook este raiul recomandarilor. Ai fost intr-un restaurant care ti-a placut, il recomanzi si dai un link. Ai fost pe litoralul grecesc si ti-a placut un anumit local, il recomanzi si ii dai link.

Dar nu toti „prietenii” sunt bine intentionati, iar cei mai vigilenti ar trebui sa fie utilizatorii care au mii de prieteni virtuali pe Facebook. In acest caz, e greu sa mai distingi in cine poti avea incredere.

3. Atentie la aplicatii

Aici este cel mai greu sa te protejezi. Exista multe aplicatii pe Facebook care din momentul accesarii declanseaza un adevarat efect Butterfly, generand mesaje spam catre toti prietenii din retea.

Pe de alta parte, exista aplicatii pe Facebook care fac trimitere in afara retelei, pe site-uri infestate cu virusi.

Regula generala ar fi sa nu accesati decat aplicatii foarte cunoscute sau despre care puteti obtine referinte. O simpla cautare pe Google este suficienta.

Sfatul specialistului

In ultimii doi ani, specialistii Bitdefender au observat o crestere a numarului de virusi propagati prin retele sociale. In Romania, cele mai des intalnite inselatorii sunt de tipul „vezi cine ti-a vazut profilul.”

In topul site-urilor periculoase raspandite pe Facebook se afla si linkurile frauduloase, care incearca sa ii convinga pe utilizatori sa participe la sondaje pentru a castiga premii, de obicei telefoane mobile sau tablete.

Utilizatorii sunt sfatuiti sa isi mentina atat solutia antivirus actualizata, cat si sistemul de operare si aplicatiile pe care le folosesc.

De asemenea, ei isi pot instala solutia gratuita Safego, care le scaneaza link-urile de pe Facebook si ii protejeaza de cele mai noi amenintari informatice, cum ar fi spam, phishing si malware, dar si de supra-expunerea datelor personale.

Articol preluat de pe Business24

Contactati-ne