and

Bitdefender. Atenţie la aplicaţiile care conţin reclame

Atenţie la ce aplicaţii instalaţi pe telefon sau tabletă. Aplicaţiile de tip adware HiddenAds şi HiddenApp, care distribuie conținut publicitar nedorit, infestează aceste gadgeturi cu viruşi ransomware precum Android.Trojan.HiddenAds şi Android.Trojan.HiddenApp.

Potrivit experţilor de la Bitdefender, astfel de aplicaţii au reprezentat cele mai frecvente amenințări în ultimele trei luni ale anului 2015 pentru utilizatorii români de terminale cu sistem de operare Android.

„Android.Trojan.HiddenAds și Android.Trojan.HiddenApp reprezintă peste un sfert din totalul mostrelor de software periculos adresate utilizatorilor de Android și se manifestă prin încercările de a se ascunde de utilizator după instalarea pe tabletă sau telefon și prin distribuirea de reclame agresive care afectează atât performanța dispozitivelor, cât și experiența de utilizare”, afirmă experţii.

Potrivit acestora, reclamele online pot afecta funcționalitatea terminalului cu sistem de operare Android și pot produce o experiență neplăcută în utilizare, în special navigarea la viteze lente, blocarea dispozitivului sau descărcarea bateriei în timp foarte scurt.

Un studiu realizat de Bitdefender la finalul anului 2014 a arătat că una din trei rețele de publicitate online ar putea servi malvertising, un tip de atac ce poate infecta utilizatorii cu viruși, prin reclame găzduite chiar și pe site-uri legitime. Cercetarea asupra fenomenului a relevat și că aproximativ 7% din numărul total de reclame online infectează utilizatorii cu viruși sau îi păcălesc cu fraude, spam și phishing.

Deși nu se regăsesc între primele cinci amenințări la adresa terminalelor care folosesc Android, din ultimul trimestru al anului 2015, amenințările de tip ransomware vor continua să producă pagube utilizatorilor români în 2016. Clasa de viruși ransomware a vizat în mai 2015 circa 1.000 de terminale din România, prin atacuri originare de la servere localizate în Ucraina, așa cum Bitdefender a comunicat la momentul respectiv. Jumătate dintre cetățeni ar plăti o recompensă medie de 550 de lei pentru a-și debloca datele criptate de ransomware, conform unui sondaj iSense realizat la comanda Bitdefender în noiembrie 2015.

Iată recomandările specialiștilor Bitdefender pentru utilizatori:

Folosiți o soluție de securitate pentru Android, actualizați-o în mod constant și permiteți-i acesteia să ruleze frecvent scanări.
Nu instalați niciodată aplicații provenite din surse nesigure! Android blochează din start instalarea aplicațiilor din afara Play Store, însă există situații când utilizatorii sunt constrânși să modifice setările (de exemplu, când folosesc alte surse din afara magazinului Play). Dacă e posibil, lăsați această opțiune în starea inițială.
Respectați bunele practici legate de navigarea pe internet. Evitați navigarea pe pagini cu conținut riscant, dar și accesarea linkurilor și fișierelor atașate provenit din surse nesigure.
Folosiți un filtru pentru a reduce numărul e-mail-urilor infectate de tip spam, care ajung în inbox.

Preluare http://www.gadgetreport.ro/