Calculatoarele care functioneaza cu versiuni mai vechi ale Microsoft Windows sunt vulnerabile, unul din 6 calculatoare din Romania fiind victima unui atac cibernetic in 2013.cyber_security

Romania se afla in printre primele 50 de tari din lume vizate de atacurile hackerilor.

Mai mult, specialistii avertizeaza ca faptul ca Microsoft nu ofera asistenta tehnica calculatoarelor din institutii publice ii pune pe utilizatorii din Romania in mare pericol.

Si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) avertiza, in urma cu doar cateva luni, cu privire la vulnerabilitatea calculatoarelor din institutiile publice din Romania.

In 2013, tara noastra a investit aproape 106 milioane de lei pentru a primi asistenta tehnica din partea Microsoft, pentru calculatoarele care folosesc sistemele de operare ale companiei.

Microsoft lasa utilizatorii Windows XP sa se lupte singuri cu hackerii

Utilizatorii care folosesc Windows XP vor fi lasati sa se lupte singuri cu hackerii, avand in vedere ca Microsoft nu va mai oferi actualizari pentru acest sistem de operare, incepand de marti.

Miscarea gigantului IT va lasa vulnerabile 20-30% dintre calculatoare existente la nivel mondial, potrivit estimarilor din industrie.

Utilizatorii care folosesc Windows XP vor fi lasati sa se lupte singuri cu hackerii, avand in vedere ca Microsoft nu va mai oferi actualizari pentru acest sistem de operare, incepand de marti.

Miscarea gigantului IT va lasa vulnerabile 20-30% dintre calculatoare existente la nivel mondial, potrivit estimarilor din industrie, informeaza Indian Times, care citeaza AFP.

„Sunt sigur ca vor fi afectati multi, de la sectii de politie, pana la banci, cabinete de avocatura si restaurante”, a avertizat Christopher Pogue, director la Trustwave. „Gandeste-te la o firma. Cel mai probabil, calculatoarele sale ruleaza cu Windows XP. Cred ca toata lumea se afla in pericol”, a avertizat specialistul firmei care furnizeaza solutii de protejare in fata atacurilor criminalilor cibernetici.

Cel mai probabil, hackerii stiu cum sa se foloseasca de vulnerabilitatile sistemului de operare, insa vor astepta pana marti pentru a actiona, avand in vedere ca Microsoft nu va mai interveni pentru a repara bresele de securitate incepand de la aceasta data.

„Cu siguranta, acest lucru cauzeaza panica”, a adaugat expertul.

Microsoft a lansat mai multe versiuni noi de la aparitia in 2001 a lui XP (Vista, 7, 8), iar avand in vedere evolutia rapida a industriei si durata scurta de utilizare a dispozitivelor, calculatoarele care se regasesc acum in magazine ruleaza, cel mai probabil, cu versiuni mai recente de Windows.

Insa exista multe companii mici care au pastrat XP, avand in vedere ca a functionat pana acum exact cum si-au dorit.

Calculatoarele din intreaga lume in fata Apocalipsei Windows XP! Iata scaparea

In plus, multe dispozitive automate de bilete ar putea fi vulnerabile la atacurile informatice, avand in vedere ca si ele functioneaza cu XP, in special cele care se regasesc in baruri si magazine mici, afirma Michael Silver, expert in cadrul firmei Gartner.

In consecinta, multi ar putea sa migreze spre concurenta, cum ar fi Apple sau Google, sugereaza Rob Enderle din partea Grupului Enderle din Silicon Valley.

Totusi, din cauza calculatoarelor cu XP, Internetul va deveni mai riscant pentru intreaga lume, in contextul in care hackerii vor fi capabili sa lanseze atacuri cibernetice de pe dispozitive virusate.

Sursa ziare.com

Contactati-ne